Türk müziğinin duayen isimlerinden biri olan Harun Kolçak’ı ölümünün 6. yılında anmak için yazıyorum bu yazıyı. Benim de çok sevdiğim sanatçılardan biri olan Harun Kolçak, kendisinden geriye onlarca başarılı eserler bıraktı. Şarkıları ile duygularımıza tercüme olan, bazen ağlamalarımıza bazen gülmelerime eşlik eden onlarca eser kaldı geride. Gelin sizlerle biraz Harun Kolçak’ın kim olduğuna bakalım…
Tam adı Harun Emin Kolçak olan sanatçı, usta sinema sanatçısı Eşref Kolçak ile Özcan Kolçak'ın tek çocuğu olarak 15 Temmuz 1955'te İstanbul'da dünyaya geldi.
Saint Benoit Fransız Lisesi'nde okurken basgitar çalmaya başlayan Kolçak, müzik tutkusu ağır bastığı için babasından izin alarak eğitimini yarıda bıraktı.
Kolçak, bir röportajında küçük yaşlarından itibaren evinde sanatla iç içe büyüdüğünü ifade ederek, bu durumu şu sözlerle anlatmıştı:
"Müziğin içine doğdum. Anneannem ud çalardı. Annem klasik Türk müziğiyle ilgiliydi. Yani evlerde hep meşk edilirdi."
Profesyonel müzik kariyerine 1977'de başladı
Erkin Koray'ın 1977'de çıkan "Tutku" albümüyle profesyonel müzik kariyerine başlayan Kolçak, aynı yıl basgitarist olarak Ferdi Özbeğen ve Zülfü Livaneli'nin stüdyo kayıtlarında yer aldı.
Harun Kolçak, arkadaşlarıyla kurduğu grupla bir süre Galata Kulesi'nde sahne aldı, 1978'de ise Rıza Silahlıpoda ve Nükhet Duru'nun "Ritm 68" orkestrasının basgitaristi oldu.
Ankara'da vatani görevini tamamladıktan sonra caza yönelen sanatçı, Aydın Esen, Neşet-Nükhet Ruacan ve Erol Pekcan ile çalışarak müzikal tecrübesini arttırdı. Yine bu dönem birçok ünlü ismin yer aldığı "Onno Tunç" orkestrasına katılan Kolçak, bu sırada orkestranın eşlik ettiği Sezen Aksu ile tanıştı ve Aksu'nun teşvikiyle şarkı söylemeye başladı.
Bir röportajında "Onno beni orkestrasına aldığında hayatımda yeni bir kulvar açıldı" sözleriyle bir dönüm noktası yaşadığına işaret eden Kolçak, 7 yıl boyunca Onno Tunç Orkestrası'nda basgitarist, vokalist ve solist olarak görev yaptı. Sanatçı, orkestranın dağılmasının ardından bir süre vokalist olarak yoluna devam etti.
"Gir Kanıma" şarkısıyla büyük çıkış yakaladı
Kolçak, Aşkın Nur Yengi ve Grup Periyod ile 1986 Eurovision Türkiye elemelerinde "Haydi Söyle" adlı şarkıyı yorumladıktan sonra, müzik piyasasında ismini duyurmaya başladı.
Ünlü sanatçı, Zerrin Özer ve Aşkın Nur Yengi ile 1987'de yaptıkları düetle "Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması" ve "Akdeniz Müzik Yarışması"nda ödüle değer görüldü.
Onno Tunç ile hazırladığı "Beni Affet" adlı ilk albümünde yer alan "Gir Kanıma" isimli şarkısıyla 1991'de büyük çıkış yakalayan Kolçak, 1993'te "En Büyük Aşk" albümünü müzikseverlerle buluşturdu.
Albümlerindeki birçok şarkının söz ve müziğini yazan ünlü sanatçı, 1994'te "Bendeniz" ismiyle tanınan Deniz Çelik ile "Biz" albümünü, 1995'te ise "Yanımda Kal" adlı albümünü çıkardı. Daha onlarca çalışma ile karşımıza çıkan Harun Kolçak’ın vefatından önce yayınlanan albümleri şöyle:
"Beni Affet" (1991) , "En Büyük Aşk" (1993), "Yanımda Kal" (1995), "Teslim Oldum" (1998), "Yaşasın" (2000), "Müzisyen" (2006), "Yeniden Doğuyorum" (2012), "Çeyrek Asır" (2016)
Tekli çalışmaları ise "Biz" (Bendeniz ve Harun Kolçak) (1994), "Aşk Beni Hep Değiştirecek" (2007)