ASELSAN’dan “PUHU” paylaşımı ASELSAN’dan “PUHU” paylaşımı

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemeler ile Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda önemli değişiklikler yapıldı. Artık tüm yolcular, havalimanlarına ve hava araçlarına geçerken, yanlarında bulunan eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla kontrol edilecek ve gerektiğinde elle aranacaklar. Yolcular, bu kontrolleri reddettiği takdirde uçağa kabul edilmeyecek.

Havaalanı Yeni (1)

Yolcuların Güvenlik Kontrolleri:

Artık tüm yolcular, havalimanlarına girişte ve uçağa binerken yanlarında bulunan eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla kontrol edilecek. Gerektiğinde elle arama da yapılacak.

Havaalanı Yeni (2)

Kontrol Reddi Durumu:

Yolcular, teknik cihazlarla yapılan kontrolleri reddettiği takdirde havalimanı ve hava aracına kabul edilmeyecekler. Bu kural, havacılık güvenliğinin sağlanması için uluslararası anlaşmalara uygun olarak uygulanacak.

Havaalanı 3 (3)

Özel Güvenlik Görevlileri:

Havacılık güvenlik tedbirleri, polis gözetiminde olduğu gibi özel güvenlik görevlileri tarafından da yerine getirilecek. Bu görevliler, genel kolluk gözetiminde havalimanlarına girişte yolcuların üstünü, eşya, bagaj, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve el ile kontrol edebilecekler.

Havaalanı 3 (2)

Güvenlik Şüphesi Durumunda İşlemler:

Kontrol sırasında şüpheli bulunan bagaj, kargo ve diğer mallar, özel güvenlik görevlileri tarafından açılabilir, aranabilir veya taşınması yasaklı nesneler emanete alınabilir. Bu işlemler Ceza Muhakemesi Kanunu'nun adli arama hükümlerine göre yürütülecek.

Havaalanı 3 (5)

Denizcilikte Değişiklikler: Ayrıca, düzenleme denizcilik alanında da etkili olacak. İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçiş esnasında verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre düzenlenecek.

Havaalanı 3 (4)

Kaynak: Ali Baran Fayık