Hıçkırık geçirme yolları hıçkırıktan rahatsız olan kişiler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki hıçkırık neden olur? Hıçkırık hangi hastalıkların habercisi? Hıçkırık mide büyümesi yapar mı? İşte cevaplar...
Hıçkırık, solunum kaslarının diyaframın ve bazen kaburgalar arasındaki kasların ritmik kasılmalarıyla oluşmaktadır. Kişide ani ve hızlı bir nefes alma hareketi, ses tellerinin kapanmasıyla kesilir. Bu sırada oluşan “hıçk” sesi nedeniyle hıçkırık olarak isimlendirilir. Dakikada yaklaşık 4-60 kez tekrarlayarak devam edebilen hıçkırık, süreye göre sınıflandırılır. 48 saatten kısa sürenlere akut hıçkırık, 2-30 gün arası sürenlere ‘inatçı hıçkırık” ve bir aydan uzun sürenlere ise ‘dayanılmaz hıçkırık” denilmektedir.
HIÇKIRIK HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?
Reflü hastalığı ve mide fıtığı hıçkırığın ilk akla gelebilecek nedenleri arasında sayılabilir. Bununla birlikte hıçkırık nörolojik hastalıkların belirtileri arasında yer alır. Ancak nörolojik hastalıklarda hıçkırık tek bir belirti olarak görülmez, bu gibi hastalıklarda genellikle hıçkırığa farklı bulgular da eşlik eder. Burun, geniz, soluk borusu hastalıkları, dış kulak yoluna kaçan yabancı cisimler, koroner arter hastalığı, perikardit ve aort anevrizması gibi kalp hastalıkları, elektrolit dengesizlikleri, üremi, hiperglisemi, zehirlenmeler, bazı ilaçların yan etkileri, anksiyete, aşırı stres ve öfori gibi psikolojik durumlar sonucunda da hıçkırık ortaya çıkabilmektedir.
HIÇKIRIKLA MİDE BÜYÜR MÜ?
Erken çocukluk çağında tüm organlar gibi midenin büyümesi yine diyaframa oluşturacağı bası nedeniyle hıçkırığa neden olabilecek bir durumdur. Kısaca mide büyüdüğünde hıçkırık oluşabilir, ama hıçkırık mideyi büyütmez.