Türkiye'de kaynağı bilinmeyen yaygın inanışlardan biri; iki bayram arasında nikah/düğün olmayacağı yönündedir. Batıl inanç, hurafe gibi tanımlar yapılsa da, aslında her şeyde olduğu gibi bu inancın da birkaç dayanağı var.

düğün

Cahiliye dönemi Arabistan'ında, Ramazan ayından sonraki ay olan Şevval ayında nikah kesinlikle yasaktı. Çünkü bu ayda büyük bir veba salgını olmuş ve çok sayıda insan ölmüştü. Bu da Şevval ayının uğursuz sayılmasına neden oldu.

Yoksulluğun hüküm sürdüğü yıllarda genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların yıl içinde alışveriş yaptığı iki dönem vardı; dini bayramlar ve düğünler. Yeni kıyafet, eşya alışverişleri sadece bu zamanlarda yapılırdı. Bu iki harcama dönemini çakıştırmak maddi açıdan mümkün değildi.

Ekran Resmi 2023-07-21 13.19.23

Diyanet, inanışın hiçbir dini dayanağı olmadığını belirtiyor.

Dini bayramların ilk gününün cuma gününe denk gelmesi durumunda sabah bayram namazı ve öğlen cuma namazı arasındaki sürede nikah kıyılmaması tavsiye edilmiştir ve cuma günü de İslam için bir bayram olduğu için zamanla bu söze evrildiği düşünülmektedir. Yani bahsedilen iki bayram, bayramın cuma gününe denk gelmesi durumunda sadece birkaç saatlik bir süredir.

Haber Merkezi

Editör: Gökçe Acar