Kimimiz tatilini sürekli dinlenerek, çoğumuz ise sürekli gezerek değerlendiriyor; ancak hala bazılarımız için kitap okumak tatilinin olmazsa olmaz bir parçası. Bu hafta size tatilde keyifle okuyabileceğiniz 3 eserden bahsetmek istiyorum.

Doğu Avrupa'da Yolculuk, Gabriel Garcia Marquez

Doğu Avrupa'da Yolculuk, Márquez'in 1950'lerde gazeteci olarak Doğu Avrupa'daki sosyalist ülkelere yaptığı seyahati anlatan güncesi. Yazarın bir arkadaşı ile birlikte gerçekleştirdiği bu seyahatte; Doğu Almanya'dan başlayarak Çekoslovakya, Polonya, Macaristan ve Sovyetler Birliği'ne kadar gezdikleri yerler, karşılaştıkları insanlar, keşfettikleri mekanlar, başlarından geçen olaylar ve en önemlisi de dönemin siyasi gelişmeleri sonucu ortaya çıkan toplumsal yapıyla ilgili yazarın gözlemleri ve yorumları yer alıyor. Kendinizi bu ülkelere seyahat ediyor gibi hissedeceğiniz, tarihsel gerçeklere ilişkin bilgiler de içeren okuması keyifli bir eser.

Siyah Kalem, Yasmine Ghata

Siyah Kalem, 15. yüzyılın sonlarında, Orta Asya bozkırlarının göçebelerinden etkilenen ve arkasında zamanının estetik kurallarına aykırı çizimler bırakan esrarengiz bir ressamı konu alıyor. Bu ressamla ilgili gerçekte de mevcut olan bilgiler çok kısıtlı; ancak Topkapı Müzesi'nde bu ressamın eserlerinden oluşan bir albümün bulunduğunu ve sanat tarihçilerinin her zaman ilgisini çektiğini biliyoruz. Romanda ise kahramanımız Suzanne, bu ressamın büyülü çizimlerinin gizemini çözmeye çalışıyor, ancak elbette roman bundan çok daha fazlası. Tam tatilde okumalık eşsiz, keyifli ve gizemli bir hikaye.

Son Eseri, Halide Edib Adıvar

Son Eseri, Halide Edib Adıvar’ın erken dönem yapıtlarından biri. Roman, “Bence yazmak, yaşamakla bir. Tıpkı baharda yapraklanan ağaçlar, tomurcuklanan çiçekler gibi,” diyen ünlü romancı Feridun Hikmet ile genç kadın ressam Kâmuran arasında yaşanan ümitsiz aşkı anlatıyor. İstanbul’da başlayıp Fransa’nın Nice şehrinde biten hikaye, yazarın sağlam psikolojik çözümlemeleriyle kişisel gelişiminize katkı sağlayacak, zaman ayırdığınıza değecek bir eser.

Haftaya görüşmek üzere…

Keyifli haftalar…