Türkiye'nin en meşhur gölleri arasında yer alan Van Gölü'nin konumu merak konusu. İşte Van Gölü'nün konumu ve oluşumuna ilişkin merak edilenler...

VAN GÖLÜ NEREDE? VAN GÖLÜ HANGİ BÖLGEDEDİR?

Van Gölü-1

Van Gölü Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir göldür. Bitlis'in Tatvan ilçesi sınırlarında yer almakta olan Van Gölü, gölün içinde bulunan adaları ile de öne çıkmaktadır.

VAN GÖLÜ NASIL OLUŞMUŞTUR?

Van Golu.jpg2

 Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

VAN GÖLÜ'NÜN BÜYÜKLÜĞÜ NE KADAR?

Van Golu-2

İstanbul Boğazı gemi trafiği çift yönlü olarak kapatıldı İstanbul Boğazı gemi trafiği çift yönlü olarak kapatıldı

Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km2'dir. Van Gölü hem tatlısu hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir. Bu yüzden Van Gölü yüksek rakıma ve sert kışlara rağmen, donmaz.[1] Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Yeni yapılan çalışmalar ile gölün yaşının 600.000 yıl olduğu belirlenmiştir[2]. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

Van Golu C

Muhabir: Buse SARI