BEYŞEHİR GÖLÜ NEREDEDİR?
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olup alanının yaklaşık %80’i Konya, %20’si ise Isparta il sınırları içerisindedir.
Beyşehir Gölü, Göller Yöresi'inde, Konya ve Isparta illeri topraklarında bulunan, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü, en büyük tatlı su gölüdür.
Batı ve güneyinde Toros Dağları, doğusunda volkanik Erenler Dağı, kuzeybatı güneydoğu yönünde ise Sultan Dağları ve Anamas Dağı ile çevrili tektonik bir çukurlukta yer almaktadır.
BEYŞEHİR GÖLÜ ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Beyşehir Gölü üzerinde farklı boyutlardan oluşan 23 ada bulunmaktadır. Gölün yüz ölçümü yaklaşık 650 kilometrekaredir. Ortalama derinliği en fazla 10 metre olan Beyşehir Gölü, deniz seviyesinden 1120 metre yükseklikte bulunmaktadır. Genişlik olarak kuzeyden güneye doğru derinleşen gölün, maksimum genişliği 28 kilometre civarındadır.
BEYŞEHİR GÖLÜ EFSANESİ NEDİR?
Beyşehir Gölü’nün uzun yıllardır konuşulan en büyük efsanesi “yürüyen kervan” olmuştur. Nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan efsane Beyşehir Gölü Havzası üzerinde yaşanmıştır. Efsaneye göre kış aylarında oldukça soğuk olan Konya’da Beyşehir Gölü tamamen veya kısmi olarak buz tutmaktadır. Yine soğuk geçen bir kış döneminde soğuktan tamamen buzlaşan gölün üzeri karlarla kaplanmıştır. Karlardan dolayı gölü fark etmeyen deve kervanı, Anamas dağından inerek ilerlemektedir.
Develer ile beraber yürüyen Yörükler gölü çöl sanarak yollarına devam ederken, etraftaki insanların şaşkın bakışları ile izlenmektedir. Meraklı kalabalığın buradan geçmeye nasıl cesaret ettiklerini sorması üzerine, Yörükbaşı “Burası çöl değil de göl mü?” diyerek insanlara yanıt veriyor. Geçtikleri bu yolun çöl olmayıp göl olduğunu fark eden Yörükler, göl kıyısında develerden birisini keserek dua ediyor.