Yaban mersini, E, C vitaminleri, potasyum, çinko, folik asit ve demirin yanı sıra bitkisel pigmentler (polifenoller) içerir. Polifenoller, hücreleri yenileyen, iltihapla savaşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren fitokimyasallardır. Yaban mersini doğal olarak daha az şeker içerir. Yapılan çalışmalar yaban mersininin bağışıklığı güçlendirdiğini, hafızaya iyi geldiğini, kalp hastalığı riskini azalttığını, kemik yapısını koruduğunu, kan basıncının düşürmeye ve diyabetin yönetilmesine yardım etmesi gibi yararları olduğunu ortaya koymuştur.

Yaban mersini, zengin bir antioksidan kapasitesine sahiptir. Antioksidanlar, yaşlanma, güneşe maruz kalma, çevresel toksinler ve stres ile doğal olarak oluşan oksidatif hücre hasarına karşı koruma sağlayan bileşiklerdir. Yaban mersininin “mavi” renginden sorumlu olan antosiyaninler, vücudun serbest radikalleri durdurmasına ve etkisiz hale getirmesine yardımcı olur, cildin yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri seviyesini aniden yükseltmez, lif yoğunluğu sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.

Yaban mersininin faydalarına değinecek olursak; Yaban mersini kötü kolesterolü düşürür, kan şekeri seviyesini dengeler, kalbe iyi gelen yanı vardır. Bağısıklık sistemine çok etkisi vardır güçlendirir. Sindirim sistemine ve göz sağlığına iyi gelir. Yaban mersini iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır.

Yaban mersini vücut için neler yapar?

Yaban mersini, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. Kalp sağlığını destekleyen K vitamini açısından zengindir . Kemik sağlığı ve kanın pıhtılaşmasında etkilidir. En iyi doğal antioksidan kaynaklarından biridir. Sahip olduğu antosiyaninler vücutta, özellikle beyinde, sağlıklı bir stres toleransı yaratır, anti-inflamatuarı etki gösterir.

Sağlıkla kalın!