Son günlerde çeşitli internet sitelerinde yer alan yazılarda, Çankaya Belediyesi’nin katı atık toplama araçları ihalesiyle ilgili bazı yanlış ve yanıltıcı iddialarda bulunulmuştur. Bu iddialara yanıt vermek amacıyla Çankaya Belediyesi, ihale sürecinin tamamen yasal çerçevede yürütüldüğünü ve şeffaf olduğunu duyurmuştur. Belediyeden yapılan açıklamada, ihale sürecine dair gerçekler ve nedenler ayrıntılı bir şekilde kamuoyuna aktarılmıştır.

Çankaya Belediyesi:
''Bugün bir internet sitesinde, isimsiz bir yazıda yer alan bazı ifadelerle Belediyemiz hakkında çeşitli ithamlarda bulunulduğundan açıklama yapmak gerekmiştir.

Bahse konu yazıda, Belediyemizce yapılan katı atık toplama araç ihalesinin daha önce 12.000.000 TL bedelle yapılırken yeni yapılan ihalede 22.000.000 TL bedelle neticelendiği, ihalenin davet usulü yapıldığı ve mevcutta bu işi yürütmekte olan firmanın davet edilmediği ileri sürülmüştür.

Öncelikle Belediyemizce yapılan tüm hizmet alım iş ve işlemleri 4734 sayılı yasaya tabi olup söz konusu işin 2 yıl süre ile sürdürülmesine dair açık ihale usulü ile ihalesine ilişkin tüm kayıtlar bu yazıdan bir gün önce 03.09.2024 tarihinde Kamu İhale Kurumu EKAP sistemine yüklenmiştir.

Yazıda çarpıtılarak bahsedilen ihale ise, yasa gereği hizmet alım işleri yerel seçimleri takip eden 6. ayı geçemeyeceğinden mevcut sözleşmenin süresinin 30 Ağustos 2024’te sona ermesi, yeni dönemde belediyemiz birimlerinden alınan brifingler ve ihtiyaçların tespiti dolayısıyla yeni ihale sürecinin uzaması ve olası itirazlar halinde ihalenin 1 Eylül 2024 tarihine yetişememe riski sebebiyle yalnızca 2 ay süre ile geçici olarak bu işin yapılmasına dair ihaleye ilişkindir. Nitekim geçmişte de 25.03.2020 tarihinde 5 ay, 2019 yılında parçalar halinde toplam 1 yıl süre ile, 31.07.2015 tarihinde ise 5 ay süre ile benzer durumlar sebebiyle istisnai olarak da olsa geçici ihale yapılmış olup ilgili yazıda bahsedilen mevcut (10 yıldır işi sürdüren ve süresi sona eren) firma tarafından davet usulü ile alındığı kayıtlarda mevcuttur. Zira işin konusu, herhangi bir aksamada halk sağlığını tehdit edecek olası sorunlara yol açabilecek niteliktedir.

Geçici süreyi kapsayan bu ihale öncesinde de, piyasada konuya dair faaliyette bulunan neredeyse tüm firmalardan ve mevcutta Belediyemizde bu işi yürütmekte olan firmadan da fiyat teklifi istenmiş, ancak mevcutta bu işi yürütmekte olan (10 yıldır işi sürdüren ve süresi sona eren) firma fiyat araştırmasında fiyat teklifi vermemiş, ihaleye teklif veren firmalara ise davet gönderilmiş ve 4734 sayılı yasa uyarınca ihale gerçekleştirilmiştir. İfade edildiği üzere bu ihale 01.09.2024-31.10.2024 tarihleri arasını kapsayan geçici bir dönem olup 01.11.2024-30.10.2026 tarihlerini kapsayan iki yıllık ihalenin açık ihale usulü ile yapılmasına dair tüm evraklar 03.09.2024 tarihinde Kamu İhale Kurumu EKAP sistemine yüklenmiştir. İlgili yazıyı kendi adıyla yazmaya cesaret edemeyen mahlas sahibi ve yazının yazıldığı sözde haber sitesinin sahipleri de dahil olmak üzere herkes bu ihaleye girebilir.

İhalenin sonuçlandığı rakam açısından ise, mevcutta 12.000.000 TL ile yapılan işin iki aylık sürede 22.000.000 TL ile yapılacağı iddia edilmişse de, mevcuttaki ihale 2022 yılında gerçekleştirilmiş olup ihalede belirtilen araçlar tam kapasite (87 araç) temin edilmesi halinde hak ediş tutarı yaklaşık 16.000.000 TL’ye denk gelmektedir. Dolayısıyla iddialara konu tutar da gerçeği yansıtmamaktadır. Kaldı ki ihalenin 2022 yılında gerçekleştiği düşünüldüğünde iki yıllık sürede meydana gelen enflasyon artışları, ekonomik koşullar karşısında her şeyin ve araç fiyatlarının en az 4-5 kat arttığı bir dönemde bu artışın sorumlusu Belediyemiz değil, ekonomik gidişatın müsebbipleridir. Keza, 2022 yılında yapılan ihaleye bakıldığında da 2020 yılında yapılan ihaledeki tutarların üstünde olduğu görülmesi muhtemeldir. Kaldı ki, yerel seçimlerin öncesinden itibaren Çankaya halkının temizlik ile ilgili talep ve beklentileri karşısında araç sayıları da 87’den 93’eartırılmış olup bunların da fiyata yansıması kaçınılmazdır.

Gaziler İçin 350 Motosikletle Anıtkabir turu Gaziler İçin 350 Motosikletle Anıtkabir turu

Bu nedenlerle ilgili yazıda ima yoluyla dahi ifade edilen hususların tarafımıza yöneltilemeyeceğini, kişi kendinden bilir işi düşüncesiyle kurulan hayallerin de yazının sahibini bağlayacağını, Belediyemizin tüm iş ve işlemlerinin her türlü makamın ve kamuoyunun denetimine açık olup yasal ve şeffaf şekilde yürütüldüğünü, bu tip sözde haber adıyla yayınlanan yazılarla da baskı altına alınamayacak köklü ve kurumsal bir yapıya sahip olduğunu ve bundan sonra da aynı şekilde açık ve şeffaf şekilde yürütüleceğini, samimi ve ciddi her türlü inceleme, eleştiri ve ikazdan da memnuniyet duyacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.'' İfadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi