Teknoloji

Dijital olgunluk için Turkcell Global Bilgi’den 4 önemli adım

Turkcell Global Bilgi, dijital dönüşümde başarıya ulaşmak için ‘dijital olgunluk’ seviyesini sürekli olarak artırıyor.

Abone Ol

 Turkcell Global Bilgi, dijital dönüşümde başarıya ulaşmak için ‘dijital olgunluk’ seviyesini sürekli olarak artırıyor.

Şirket, müşteri dashboardları, ses analitiği, hibrit yetenekler ve robotik süreç otomasyonu olarak tanımladığı 4 dijital adımla; müşterilerinde sağladığı dijital dönüşüm başarısını ölçülebilir ve sürdürülebilir kılıyor. Dijital dönüşüm, işletmelerin rekabet gücünü artırmak için artık vazgeçilmez bir unsur. Bu dönüşümün gerçek anlamda fayda sağlayabilmesi ise teknolojik değişim ve dönüşümlere cevap verme kapasitesini gösteren ‘dijital olgunluk’ seviyesinin ölçülmesi ve sürekli takip edilmesiyle mümkün oluyor. Turkcell Global Bilgi, dijital dönüşüm süreçlerinde sadece teknolojiyi entegre etmekle kalmıyor, aynı zamanda bu sürecin oluşturduğu faydayı ölçülebilir ve sürdürülebilir kılıyor.

300’e yakın dashboard ile hızlı ve doğru kararlar

Turkcell Global Bilgi'nin dijital dönüşüm yolculuğunu değerlendiren Turkcell Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Funda Seyrek, dijital olgunluk seviyesinin sürekli yükseltilmesi için izledikleri dört ana adımı aktararak, “İlk adım olarak, 'Müşteri Dashboardları ile Anlık ve Doğru Kararlar' sürecini hayata geçirdik. Müşterilerimizin işlerini dijitalleştirirken, müşteri iç görülerini, kalite ve müşteri deneyim kıstaslarını anlık olarak ölçümledik. 300’e yakın dashboard ile müşterilerimizin ve operasyon yöneticilerimizin hızlı ve doğru kararlar almasını sağlayarak; raporlama yükünü azaltıp, takip eforunu düşürüp, verimliliği artırdık” dedi.

Seslerin yüzde 95’i Ses Analitiği ile artık anlamlı

Dijital dönüşüm, sadece teknolojiyi entegre etmek ile değil, aynı zamanda bu sürecin etkilerinin ölçülebilir hale getirilmesi ile kalıcılık sağlıyor. Bu noktada Ses Analitiği teknolojisini entegre ettikten sonraki ölçümleme aşamalarına dikkat çeken Funda Seyrek, “Ses Analitiği ile seslerin yüzde 95'ini anlamlı ve üzerinde çalışılabilir hale getirdik. Bu sayede, geleneksel kalite ve deneyim ölçüm sistemlerini kökten değiştirdik. Artık çok daha fazla veriyle kalite ve deneyim ölçümü yapabiliyoruz. Bu teknoloji sayesinde, müşteri temsilcileri arasındaki olumlu dil kullanımında da yüzde 20 artış sağladık. Elde ettiğimiz verilerin ölçülebilir ve izlenebilir olması, çalışanlarımız için de net hedefler oluşturulmasını sağladı” şeklinde konuştu.

Hibrit yetenekli 2000 çalışan

Şirketlerin tüm çalışanlarının düşünüş şeklini dijital dünyaya uygun hale getirmesi ihtiyacının kaçınılmaz olduğu günümüzde; RPA senaryosu yazma, tahminleme modelleri oluşturma gibi dijital dönüşümün kritik işleri, sadece BT çalışanlarına ait bir özellik ve yetenek olmaktan çıktı.

Funda Seyrek, bu noktada dijital dönüşümlerinin 3’üncü ayağı olan hibrit yeteneklere değinerek, “Bugün yöneticilerimiz ve uzmanlarımızın da dahil olduğu 2 bin çalışanımız, veri okuma, tahminleme modelleri oluşturma ve RPA geliştirme becerilerine sahip. Bu hibrit yetenekler, dijital dönüşüm süreçlerimize katma değer sağlıyor ve iş süreçlerimizi daha verimli hale getiriyor” diye konuştu.

782 robot ile verimlilik arttırılıyor

Dijital dönüşüm; veri analitiğinden yapay zekâya uzanan çok geniş bir küme. Süreçlerin otomasyonu ise bu kümenin merkez taşı olarak yer alıyor. Her geçen gün sayısı artan bu senaryolar ve robotlarla, iş süreçlerinin verimliliği artıyor ve çalışanların daha stratejik görevlere odaklanmaları sağlanıyor.

Funda Seyrek, bu aşamada dijital olgunluk seviyelerinin 4’üncü adımı olan robotik süreç otomasyonuna (RPA) işaret ederek, şirket çalışanları tarafından yazılan 2 bin 373 senaryo ve 782 robot kullanımı ile tekrarlayan ve rutin işleri yöneterek işlem sürelerini kısalttıklarını, zaman ve maliyet tasarrufu sağladıklarını belirtti.

Seyrek, dijital dönüşümde elde edilen başarının, dönüşümün disiplinli bir şekilde takip edilmesi ve ölçülebilir kılınmasıyla mümkün olduğunun altını çizerek, “Biz, dijital olgunluk seviyemizi sürekli geliştirerek, dijital dönüşüm sürecimizi daha hızlı, verimli ve başarılı kılıyoruz” dedi.

Dijital olgunluk nedir?

Dijital olgunluk, şirket ve kurumların teknolojik değişim ve dönüşümlere cevap verme, bu süreçlere uyum gösterme yeteneklerini ifade eden bir kavramdır. Bir başka deyişle iş hedeflerine ulaşmak için dijital teknolojileri kullanmaya hazır olma ve kullanma kapasitesinin ölçüsüdür. Özellikle pandemi sonrası dünyada, dijital dönüşüm başlatan şirketler için başarının temel belirleyicilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Dijital Olgunluk Testi’nde ise amaç, işletmelerin dijital dönüşüm yolculuğundaki durumlarını değerlendirmek, dijital yetkinliklerini ölçmek ve gelişim alanlarını belirlemektir.