Son günlerde özellikle Ankara’da ve İç Anadolu’da ani iklim değişikliklerine şahit oluyoruz. Bir gün yaz ayını yaşarken, ertesi gün bir anda kar yağabiliyor.
Hava sıcaklıkları sıfır derecenin altına kadar düşebiliyor. Hemen ertesi gün tekrar bahar ve yaz havası yaşayabiliyoruz.
Hal böyle olunca bir tedirginlik de başlıyor. Havalar neden böyle? sorusu akıllara geliyor. İşte bu nokta İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, merak edilen soruları yanıtlıyor. Bozoğlu, “Hava değişimleri doğal bir sürecin yansıması” diyor. Merak edilenleri Baran Bozoğlu’na sorduk.
Son yıllarda tüm dünyada aşırı iklim olaylarının görüldüğünü hatırlatan Bozoğlu, Türkiye’de de bunun yansımalarına şahit olduğumuzu anlatıyor. İklim değişikliği ile beraber özellikle yaz aylarında çok sıcak hava dalgalarının ortaya çıktığını kaydeden Bozoğlu, zaman zaman da şiddetli yağışların yaşandığını belirtiyor.
Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nde meydana gelen sellere de dikkat çeken Bozoğlu, "Toprak sıkılaşıyor ve tabiri caizse bir asfalt gibi hareket etmeye başlıyor” diyor.
Değişen hava koşullarını değerlendiren Bozoğlu, şu uyarılarda bulunuyor: “Özellikle Anadolu coğrafyası, Türkiye’nin bütün bölgelerinde farklı zamanlarda, farklı dönemlerde, farklı iklim değişikliğini yaşamaya devam edeceğiz. Şu anda Ankara'da veya İstanbul'daki kar yağışı ve soğuk hava durumu bir iklim sonucu değil, doğal bir sürecin yansımasını yaşıyoruz. Geçmiş tarihlerde de bundan 20-30 yıl önce de mart, nisan ayında kar yağışını görmüştük. Meteorolojik verilerde de zaten bunun bir problemi olmadığını görüyoruz.
Meteorolojik verileri vatandaş olarak hepimizin takip etmesi çok önemli. Meteoroloji genel müdürlüğünün uyarılarına, onun bilgilendirmelerine bakmamız lazım. Hayatımızı artık meteorolojik veriler üzerinden sürdürmemiz gerekiyor. Yani iklim değişikliğine uyum dediğimiz, bu gibi afet olan olaylarında kayıt ve zararları azaltmamızı sağlayan iklim değişikliğine uyum kavramı kapsamında kentsel dönüşüm süreçlerini yürütmemiz gerekiyor.”