Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin ardından bir ilke hazırlanıyor. Farklı partilerin bir araya gelerek bir grup gibi hareket etmesi ilk kez olacak. Bugüne kadar TBMM içtüzüğü gereği uygulama şöyleydi. Bir partinin Meclis’te grup kurabilmesi için en az 20 milletvekiline sahip olması gerekiyordu. 20 vekil sayısına ulaşamayan partiler grup kuramıyordu.
Millet İttifakı’nın yeni dönemde yeni bir hazırlığı olduğunu öğrendik. Bilindiği üzere Millet İttifakı’nda yer alan DEVA, Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti CHP listelerinden seçime girecek. Bu partilerden herhangi birinin 20 milletvekiline ulaşması ise beklenmiyor. Bu durumda grup kuramayacakları için Meclis’te partilerin kürsü hakkı ya da RTÜK üyesi seçme gibi hakları olmayacaktı.
Ancak Millet İttifakı’nda üzerinde görüşülen bir çalışmaya göre bu partilerin bir araya gelerek grup kurabilmesinin önünün açılması gündemde.
Bu şekilde Gelecek, DEVA ve Saadet partilerinin Meclis’te grup kurma isteğinin de karşılanması amaçlandı. Demokrat Parti’nin de dahil olmasıyla Meclis’te kurulacak grubun adının ise “Millet Grubu” olacağı belirtiliyor.
Burada Avrupa Parlamentosu’ndaki bir uygulamanın da örnek alınacağı belirtiliyor. Yani içtüzük değişikliğinin de buradaki uygulama çerçevesinde yapılması bekleniyor. Yani özetle dört partinin Millet Grubu’nu kurabilmesi için de TBMM İçtüzüğünde değişikliğe gidilecek. İlgili maddeye eklenecek “Milletvekillerinin toplam sayıları 20’yi bulan partiler grup halinde hareket edilebilir” ifadesiyle, içtüzük engelinin de aşılması hedefleniyor. Böylece Millet Grubu, diğer partiler gibi, kürsüde konuşma, RTÜK üyesi seçme, genel kurulda grup başkanı ile temsil edilme gibi haklara sahip olabilecek.
Tabii tüm bu değişikliklerin yapılabilmesi için Millet İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğu da elde etmesi gerekiyor. Çoğunluk alınamaması halinde bu değişikliklerin yapılması mümkün gözükmüyor.