Bilimsel olarak toplu ulaşımı, belirli ve sabit bir güzergahı olan, fiyatı bilinen, zaman tarifesi olan, kullanmak isteyen herkesin yararlanabileceği, kentli yolcu taşımacılığında kullanılan sistemlerin genel adıdır diye tanımlıyor Mehmet Hayırlıoğlu “Toplu Ulaşım Sistemlerinin Faydaları” makalesinde.

Bireysel araçlarımızla yaptığımız seyahatlere nazaran, çok daha az enerji harcayarak yolculuk yapabileceğimiz bir ulaşıma değinelim istiyorum ben de bugün. Toplu ulaşım ile seyahat etmek, yolcu başına çok daha az enerji harcamamıza katkı sağlar.  Araç fazlalığının oluşturduğu trafik sıkışıklığının önüne geçer ve vesile ile daha az karbon salınımı gerçekleşir.

Hiç şüphesiz bu ulaşım türünü tercih etmemiz için de bizlerin belirli bir bilince sahip olmamız, toplu ulaşım sağlayıcılarının da belirli kriterleri sağlıklı bir şekilde yerine getiriyor olmaları gerekiyor.

Bu hizmeti tercih etme kriterlerinin başında çoğumuz için seyahatimizi ne kadar sürede gerçekleştirecek olduğumuz, eğer bir bekleme süremiz olacaksa bunun ne kadar olacağı ve bu ulaşımın erişilebilir olması geliyor. 

Bir diğer önemli konu ise şu ki, eğer bu seyahat türünü kullanıyorken belirli şikayetlerimiz oluyorsa, şikayetlerin giderilmesi ve toplu ulaşımın daha tercih edilebilir olması için önerilerimize kulak veren, derdimizi önemseyen ulaşım sağlayıcı kurumlar. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürü Dr. Taylan Engin de vatandaşların toplu taşımada yaşadığı ulaşım sorunları hakkında bilgi almak ve sorunları yerinde dinlemek için ilçe ziyaretleri gerçekleştiriyor ve vatandaşların talep ve önerilerini not alıyor. Sorunları dinlemek ve not almakla kalmayıp, saptanan sorunlar üzerine çalışıp, 4-5 ay kadar kısa bir süre içerisinde de çözüm önerileri ile beraber tekrar vatandaşlarla bir araya gelip şeffaf bir şekilde değerlendirme yapacağını da belirtiyor. 

Biliyoruz ki toplu ulaşım da sürdürülebilirlik oldukça önemli, bu doğrultuda vatandaşların beklenti ve önerilerini önemseyen ve önceleyen yerel yönetimleri ve yöneticilerini kutlamakla beraber, problemlerin çözümleri doğrultusunda atılacak adımların da takipçisi olacağımızı belirtmekte fayda var.