İnsan yaşamında oldukça önemli bir yere sahip olan arılar, doğanın dengesi için de aynı önemi taşımaktadır. Arılar doğal tozlaşmada gelecek için besin güvencesidir, çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine ve tohumlarını dağıtmasına olanak sağlarlar.

Recep Sıralı ve Şeref Cınbırtoğlu’nun “Bal Arılarının Tozlaşmadaki ve Bitkisel Üretimdeki Önemi” adlı makalelerinde, ekonomik yönden önemli 200 civarında bitki türünün devamı için arılarla yozlaşmaya ihtiyaç olduğu yazıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesini önemsiyor ve arı yetiştiricilerini desteklemek ve küresel iklim krizinin olumsuz etkilerini ekonomik düzeyde azaltmak amacıyla ‘Fondan Arı Yemi Desteği’nde bulunuyor.

“Arı Varsa Tarım, Üretim Varsa Gelecek Vardır”sloganıyla daha önce arıcılara akademik düzeyde eğitimler veren, arıcılık dergisi ile bilgilendirmeler yapan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, şimdide arıcılara Fondan Arı Yemi Desteği veriyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, arı yetiştiricilerini desteklemek ve küresel iklim krizinin olumsuz etkilerini ekonomik düzeyde azaltmak amacıyla Fondan Arı Yemi Desteği’ni üreticilerle buluşturdu ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan ve aktif olarak arıcılık faaliyeti gerçekleştirilen tüm arıcılardan başvuru yapan 744 arı yetiştiricisi, yüzde 75’i hibe, yüzde 25’i çiftçi paylı olarak gerçekleştirilen destekten yararlandı.

Doğal yaşlanın sürdürülmesinde bu denli önemli bir yere sahip ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısı olan, oksijen döngüsünün devamlılığını sağlayan arıların korunması, arıların doğal yaşam döngüsündeki görevlerini yapacakları alanların yok edilmemesi ve beslenme sorunlarının gündemde olduğu çağımızda arı yetiştiricilerinin yerel yönetimlerce destekleniyor olması oldukça kıymetli.