Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun (IDF) önerileri ile 1991 yılından bu yana diyabetin önemi ile ilgili farkındalık yaratmak için, her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmakta.
14 Kasım aynı zamanda 1921 yılında insülini keşfederek, Tip 1 Diyabete yakalanana hastaların yaşamlarını kurtaran Dr. Frederick Banting’in de yaş günü.
Geçtiğimiz gün böylesi önemli bir gün olunca bu köşede de diyabete yer verelim istedim.
Uluslararası Diyabet Federasyonu, dünyada yaklaşık olarak her 10 kişiden 1’inde diyabetin görüldüğünü ve bu sayının da her geçen gün artış eğiliminde olduğunu dile getiriyor. Diyabet ile ilgili bilinci arttırarak bu hastalığın doğru yönetilmesi de büyük önem taşıyor hal böyle olunca.
Vücutta pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi veya ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılmaması sonucunda ortaya çıkan ve yüksek kan glukoz seviyeleri ile seyreden kronik bir durum olarak açıklanan kronik bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır diyabet.
Diyabet kişilerde, normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve bu sebeple de çok fazla su içme isteği, halsizlik ve yorgunluk hissi, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, yaraların normalden daha geç iyileşmesi, ciltte kuruluk ve kaşıntı, hızlı ve istemsiz kilo kaybı gibi belirtileriyle kendini gösterebilir.
Diyabetteki artış, kalp ve damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir.
Peki diyabetten korunmak için neler yapabiliriz?
Beden kitle endeksini sağlıklı bir aralıkta tutmak önemlidir.
Her gün dengeli ve yeterli bir beslenme rutini oturtmalı.
Günlük enerjinin % 25-30’unu sağlıklı yağlardan alınmalı.
Her gün yeterli ve gereken miktarda porsiyonlarla meyve ve sebze tüketilmeli.
Tüketilen basit karbonhidratların oranı % 10’dan fazla olmamalı.
Tüketilen günlük tuz miktarı 5 gramdan fazla olmamalı.
Unutmayın, eğer bir diyabet tanısı almış iseniz, hekiminizin yönlendirmeleri doğrultusunda hayat standartlarınızı düzenlediğinizde, diyabet sizi değil, siz diyabeti kontrol altına almış olacaksınız ve sağlıkla ve keyifle çok uzun yıllar boyunca yaşamınızı sürdüreceksiniz.