Seçimlerin arifesinde olduğumuz bugünlerde katılımcı demokrasi kavramına değinelim istiyorum. Varolduğu günden bu yana, çeşitli tanımlamalarla ifade edilmiş, tanımlanmaya çalışılmış bir modeldir demokrasi. Belki de bu çeşitli tanımlamalar sebebiyle de zaman zaman içi boşaltılmış bir model olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

En temel ve yalın tanımıyla demokrasi, yurttaşların fiili ve sözlü katılımını gerektiren bir yönetim biçimi olmalıdır. Demokrasi ancak ve ancak katılımcı olduğu takdirde eşit ve adil bir düzende tüm karar alma mekanizmalarında eşit bir paylaşıma olanak taşıyacaktır.  

Katılımcı demokrasi, yurttaşların hayatlarını, yaşamlarını ilgilendiren konularda alınacak kararlara aktif bir şekilde katılmalarıdır. Yrd. Doç. Dr. Fatih Turan YAMAN, dergipark’ta yazmış olduğu makalede katılımcı demokrasi için;  “Temsili demokratik sistemi gerekli kılan tüm koşulları dikkate alan ve temsil sisteminin işletilmesine yardımcı olan mekanizmaları kabul eden bir anlayış içinde doğrudan demokrasi talebini mümkün olan en üst düzeyde dile getirme, var olan demokratik yapıları daha katılımcı bir sisteme olabildiğince yaklaştırma çabasıdır. Katılımcı demokrasi fikri temellerini klasik demokrasiye (antik site yönetimlerine) dayandırmakta ve klasik demokrasinin yücelttiği halk egemenliği, katılımcı yurttaşlık, ortak fayda, uzlaşma gibi bir takım değerlerine günümüz koşullarına göre yeniden anlam kazandırmaya çalışmaktadır. Bu manada katılımcı demokrasi ideal demokrasiyi arzulayan bir siyasal yapıyı öngörür. Buna göre, halkın sürekli olarak kendini ilgilendiren politikalarda söz sahibi olabilmesi ve çeşitli yollardan siyasete en geniş biçimde katılabilmesi sağlanmalıdır” diyor.

Her fırsatta dile getirdiğim ve arzuladığım gibi, umuyorum ki yurttaşlar olarak bizler, ülkemizde temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişi talep edebilir ve bu geçişi sağlayabiliriz. Temsili demokrasinin yetersizliklerini ancak bu şekilde giderebilir, temel hak ve özgürlüklerimize daha çok sahip çıkar, devlet mekanizmalarında, yerel ve genel yönetimlerde kamuyu ilgilendiren tüm konularda daha çok söz hakkına sahip oluruz.