Bir hayli kurak ve sıcak dönemlerden geçiyoruz. Geçtiğimiz kış Türkiye neredeyse hiç yağış almadı. Sonrasında da geç başlayan yağmurlardan dolayı yaz mevsimi bir türlü gelmek bilmedi. Yani dünya değişik bir döneme girmiş bulunuyor. Buna neden olansa biz insanlar. Bas bas bağıran bilim insanlarına kulaklarımızı tıkadık, kuraklık kapıda dediler aldırmadık. Şimdi ise sonuçlarını yaşıyoruz ve bence bu daha başlangıç.
Türkiye’de birçok baraj kuruma noktasında. İlerleyen zamanda belki de büyükşehirlerin barajları su sağlayamayacak duruma gelecek. Şimdiden bilimsel önlemlerin alınması gerekiyor.
Ankara’da da yetkililer sıklıkla Ankara’daki suya dair bilgilendirme yapıyorlar. ASKİ Genel Müdürlüğü, Ankara’ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajların 16 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla toplam doluluk oranının yüzde 45.61, aktif doluluk oranının ise yüzde 38.25 olarak ölçüldüğünü belirtti. Beraberinde de suyun bilinçli tüketimi için çağrılarını yineledi.
Başkent Ankara’nın çevresinde bulunan ve kente içme suyu sağlayan barajların toplam hacmi 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp kadar. 16 Temmuz 2023 tarihinde barajlardaki su miktarı 741 milyon 775 bin metreküp olarak kaydedildi. Bu rakam geçen sene aynı tarihte 666 milyon 938 bin metreküp olarak ölçülmüştü. Bu da bu sene Ankara’nın 74 milyon 837 bin metreküp daha fazla suyu olduğu anlamına geliyor.
ASKİ’nin toplam abone sayısı 2 milyon 557 bin 601 ve bu rakam her geçen gün nüfusa bağlı olarak artıyor. Kentimizde kişi başı günlük tüketilen su miktarı ise ortalama 237 litre olarak tespit edildi. 16 Temmuz tarihinde kente verilen toplam su miktarı 1 milyon 525 bin 520 metreküp oldu.
ASKİ yetkilileri, yaşamın vazgeçilmezi olan su kaynağının tüm dünyada olduğu gibi Ankara’da da sınırlı olduğunu vurguluyor. Ve dahası yetkililer şunu ekliyor: “Bu nedenle suyumuzun her damlası çok kıymetli. Artık toplum olarak su kaynaklarımızın sonsuz olmadığı gerçeği ile yüzleşelim ve su israfına geleceğimiz için hep birlikte ‘Dur!’ diyelim. Ayrıca arazi, bağ, bahçe sulanması sebebiyle üst kotlarda su sıkıntısı yaşanıyor. Bunun önüne geçmek için de suyumuzu tasarruflu kullanmayı vatandaşlarımızdan rica ediyoruz.”
Biz de vatandaş olarak elimizden geldiğince suyu idareli kullanmaya gayret edelim. Ödediğimiz faturalardan belki de en düşük olanı su faturası. Bunu istismar etmemek lazım. Mesela bağ, bahçe sulama işi şebeke suyuyla yapılmamalı. Bugünden itibaren bireysel olarak yapmamız gerekenleri yapmaya başlayabiliriz.