Hashimato  hastalığı, tiroid hastalıklarının en sık rastlanan çeşididir. Otoimmün veya kronik lenfosistik tiroid olarak da adlandırılan bu bağışıklık sistemi hastalığı bir endokrin sistem hastalığıdır.

Hashimato hastalığı bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması üzerine tiroid bezinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişinin vücudunda yeteri kadar tiroid hormonu salgılanmadığı zaman hipotiroidizm ortaya çıkar ve bu durum da vücuttaki birçok sistemin yavaşlamasına sebep olur.

Hashimato hastalığının sıklıkla rastlanan belirtileri şunlardır:

Kansızlık
Yorgunluk
Depresyon
Saç dökülmesi
Tırnak kırılması
Regl düzensizliği
Nedensiz kilo artışı
Gereğinden fazla üşüme
Soğuğa karşı hassasiyet
Cilt kuruluğu
Kabızlık
Ses kısıklığı
El ve ayaklarda ödem
Unutkanlık

Genellikle rutin yapılan kan tahlillerinde TSH ve tiroid hormonu düzeylerinin kontrolü ve kişideki belirtilerle beraber rahatça tanısı konulabilen Hashimato hastalığında, kimi zaman düzenli takip altında tiroid hormonlarının sadece kontrolü yapılırken, kimi zamanda da uzmanlar ilaç tedavisini başlatmaktadır. Doktor kontrolünde uygun dozda kullanılan ilaçla, tiroid hormonları normalde çalışması gereken düzeye getirilerek, hasta rahatlatılır. 

Hashimato hastalarına uzmanlar stresten uzak durmalarını, vitamin ve minerallerin eksikliğini giderilmelerini, bağırsak florasını güçlendiren takviyeler almalarını ve beslenmelerine dikkat etmelerini, düzenli egzersiz yapmalarını ve uyku düzenine dikkat etmelerini önermektedirler.