Foto muhabirliği farklı bilgilerin bütünlüğüdür. Fotoğrafın teorik ve teknik bilgisi, genel kültür bilgisi, siyaset bilgisi, spor bilgisi, sanat bilgisi, bildiği dil sayısı, insan ilişkileri, fotoğraf edit programları bilgisi, gündem bilgisi gibi maddeleri ard arda sıralayabiliriz. Yazının başlığında olduğu gibi bir de ekipman durumu var. Ekipman çeşitliliği çekebileceğiniz fotoğraf sayısında da bir artış sağlayacaktır.
Bu yazıyı yazmaya karar vermem de ekipman fiyatlarının yüksekliği sebep oldu. 2023 yılında son teknoloji bir fotoğraf makinesi almak istemiştim ama fiyatları benim gibi serbest gazetecilik yapan bir foto muhabirinin kolay kolay alamayacağı bir seviyedeydi. Ben de bir kampanya yaparak fotoğraflarımın bazılarını bu amaç için kullanmaya bu makineyi almama katkı sağlayacak insanlar için hediye etmeye karar verdim. Ve birkaç ay sonra da bu desteği veren bazı insanlar sayesinde o son teknoloji fotoğraf makinesini alabilmiştim.
Foto muhabirliği yeteneklerinizi geliştirebilmek için bazı bilgileri zaman içinde daha az maddi bedellerle ya da bedelsiz bir biçimde bu bilgi birikimini edinmek mümkün. Sosyal medyadan, internetten, kitaplardan, dergilerden, gazetelerden, kişisel bloglardan birçok bilgiye ulaşmamız mümkün. Ama…
Fotoğraf çekmek bireysel bir mesele, haber fotoğrafı da öyle. Herkesin kendine özgü bir tarzı var. Kimisi geniş bir ekipman parkı kullanır, geniş açı ya da standart lensler kullanarak, konuya fiziki yakınlığı tercih eder. Kadrajını, fotoğraf içindeki kurgusunu ve fotoğrafın etkisini bu lensler yeteneklerine göre planlar.
Kimileri de genellikle doğa ve spor ile ilgilenen foto muhabirleri için ise tele lensler önemlidir ve konuya yakınlığı fiziki olarak değil ama teknik olarak yakın olmayı biraz mecbur olarak tercih ederler. Bu foto muhabirleri için tele lensler olmazsa olmazdır. Hatta bu lenslerin farklı odak uzunlukların sahip olan birkaç farklı lense de sahip olmayı tercih ederler. Lütfen hayal etmeye çalışın eğer teknik olarak olaya yakın olması gereken bir foto muhabiri eğer bu lenslere sahip olamaz ise ortaya nasıl bir fotoğraf çıkar.Gerçi bir zamanlar foto muhabirlerinin kullandığı odak uzaklığı en yüksek lensler 135 mm lenslermiş ve o lenslerle maçları ya da olayları çeker sonra da agrandizör ile baskı alırken büyülterek gereksiz boşluklardan kurtulunmaya çalışırlarmış. O zaman ki koşullar öyleymiş bu ülkede. Nereden nereye.
Tabi artık dijitalleşme sayesinde agandizör de kullanılmıyor. Çekilen fotoğraflar fotoğraf işleme programları ile hızlı ve kolayca kesilip biçilip, maniple edilebiliniyor. Gel gelelim bu müdahaleler daha kolay bir biçimde yapılsa da geniş açı yeterli bir tele lens ile çekilmeyen dolunay fotoğrafları ile istediğiniz etkiyi yaratabilme olanağınız maalesef yok. İstediğiniz kadar kesin hem kaliteden hem de fotoğrafın gücünden taviz vermiş olacaksınız.
Bu mesleğin olmazsa olmazı ekipmandır. Ekipmanınız yoksa elinizdeki ilgiyi doğru yerde ve zamanda kullanamazsınız. Yapmak istedikleriniz hep yarım kalacak, gördüğünüz fotoğrafları çekemeyecek, sürekli ahlanıp vahlanacaksınız demektir. Bir gözünüz sürekli ekipmanı sizden daha güçlü fotoğrafçıları izlemekle yetinmek durumunda kalacaksınız.
Sadece lensler değil makinenizin de güncel makine olması rekabet gücünüzü arttıracaktır. Işık hassasiyeti yüksek, düşük ışıklı ortamlarda fotoğraflarınızda kumlanma (Biz eskiler grenlenme deriz) olmadan çekebileceğiz makinelerinizin olması, hızlı olması da size ekstra faydalar sağlayacaktır.
Ekipman parkınızın geniş olması lenslerin ve makinelerinin kabiliyetleri ölçüsünde sizi zorlayacak, ufkunuzu daha da arttıracak. Daha zor ortamlarda dahi fotoğraflar çekmenize yardımcı olacağı için de diğer foto muhabirleri ile rekabet edebilmenize ve hatta onları teknik üstünlük ile atlatmanız mümkün.
Ama bunları yapabilmeniz için bu ülkede zaten zengin birisi olmanız gerekli. İyi bir ekipman seti oluşturabilmek yüzbinlerce liralık bir yatırım yapmak demek.